Musea

Musea; wij houden ervan! Op een vaak leuke en interessante manier leer je kennismaken met Zeeland en de Zeeuwen! Wij hebben bijna alle Zeeuwse musea bezocht, dus informeren je graag. Het wordt te veel om ze allemaal te noemen, maar onze toppers zijn:

 

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk (27 km)

De Zeeuwen en (de strijd tegen) het water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het feit dat dit museum gevestigd is in caissons – herinneringen aan de Watersnoodramp van 1953 – maakt het indrukwekkend.  De belangrijkste onderwerpen zijn de Watersnood van ’53, de wederopbouw, de Deltawerken en, heel actueel: waterveiligheid.

 

Terra Maris, Oostkapelle (6 km)

Hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Als je door Zeeland fietst of rijdt geniet je van het vlakke, agrarische landschap vol water en omzoomd door dijken en duinen. Je leert er alles over in dit museum. Naast het binnen deel is er een grote(2,5 ha) ‘landschapstuin’, waar je door alle Zeeuwse landschappen in het klein kunt wandelen, en prachtig overzicht hebt vanuit het ‘mottekasteel’. In Terra Maris worden veel (kinder)activiteiten georganiseerd.

 

Het oude brandspuithuis, Serooskerke (1 km)

Dit kleinschalige museum in en over Serooskerke móet je natuurlijk gezien hebben! ‘Rood, rouw en goud’ is de slogan. Rood slaat op brandweer en brandveiligheid. In dit in een oude brandweerkazerne gevestigde museum staan oude brandweerauto’s en is van alles te zien rondom het thema ‘brandweer’. Rouw slaat op een deel van het museum dat gaat over begrafenissen in vroeger tijden; een rouwkoets bracht de overledene naar de begraafplaats. Goud heeft natuurlijk betrekking op de grootse muntvondst van Serooskerke in 1966. Boer Christiaanse vond tijdens het rooien van prei honderden gouden munten. Binnen enkele dagen stroomden mensen uit binnen- en buitenland Serooskerke binnen om het met eigen ogen te aanschouwen.

De Dom, Veere (6 km)

Sinds 2 jaar is in de Grote kerk van Veere een ‘experience’ te bezoeken met 3D soundscapes, projecties, caleidoscopische animaties en meer. De ‘experience’ vinden wij ‘m vooral zitten in het gebouw zelf; een stenen reus in een klein stadje met ramen van bakstenen, grafzerken als vensterbanken, veel elementen uit lang vervlogen tijden en veel ruimte, waardoor je verbeelding alle kanten op gaat. Foto: uitzicht vanaf de Dom.

Industrieel museum, Sas van Gent (50 km)

Dit museum is gevestigd in een oude suikerfabriek. Er is een hoek ingericht over de vroegere suikerbietenteelt. Dat spreekt ons aan, maar het museum gaat vooral over de opkomst van de industrie en wat dit voor de (vele) bedrijven in de Zeeuws-Vlaamse kanaalzone betekende. Kinderen kunnen met een speurtocht of 3D printer aan de slag. Tip; combineer dit museum met een ander uitje in Zeeuws-Vlaanderen, ten eerste omdat dit niet een heel groot museum is en ten tweede omdat je tolgeld (5,- per keer) moet betalen om de Westerschelde over te steken.

Polderhuis, Westkapelle (12 km)

Door dit museum maak je kennis maakt met de eigen ‘cultuur’ van dit dorp. Stoere mannen, harde werkers, niet voor een kleintje vervaard. Die mentaliteit is nodig, want de ligging op het uiterst westelijke puntje van Walcheren was geen voordeel in de strijd tegen de zee en in de Tweede Wereldoorlog. Ook de twee vuurtorens van Westkapelle, het hoge licht (waarvan de lichtbundel ’s nachts op de camping te zien is) en het lage licht, behoren tot dit museum en zijn zeker een bezoekje waard!

Foto: Dijkwerkers aan het werk aan het groot hoofd van de oude dijk te Westkapelle. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel III, nr 1132-3

Mocht je meer over deze, of andere, Zeeuwse musea willen weten vraag het ons dan gerust, wij hebben ze bijna allemaal voor jullie bezocht. Correctie: eerlijkheidshalve; niet uitsluitend voor jullie, maar zeker ook voor onszelf. Want als Zeeuw wil je toch alles over de geschiedenis, achtergronden en wetenswaardigheden je eigen mooie provincie weten!